Σχετικά με την «ανακατασκευή» του κτιρίου που στεγάζεται η κατάληψη Vancouver Apartman

Υπέπεσε στην αντίληψή μας το τελευταίο διάστημα, ότι από το Νοέμβριο του 2015 το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και ο τέως πρύτανης Κωνσταντίνος Γάτσιος (αλλά και ο νυν Εμμανουήλ Γιακουμάκης) προκήρυξαν ανοιχτή διαδικασία με σκοπό την ανακατασκευή του κτιρίου στο οποίο στεγάζεται η κατάληψη Βανκούβερ Απαρτμάν επί των οδών Μαυροματαίων και Δεριγνύ 1. Πιο συγκεκριμένα, θα γίνει ανοιχτή δημοπρασία επιλογής αναδόχου εταιρείας για την κατασκευή του έργου και ο προϋπολογισμός αυτού ανέρχεται σε 2.826.840 ευρώ. Τα 2,5 εκ. ευρώ είναι από χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ και τα υπόλοιπα 326.840 ευρώ είναι από τα ταμεία του πανεπιστημίου. Σκοπός της ανακατασκευής υποστηρίζουν πως είναι να δημιουργηθούν γραφεία καθηγητών αλλά και γραφεία φοιτητικών παρατάξεων(!). Η ανακατασκευή θα βασιστεί σε μια μελέτη ‘ακριβείας’, η οποία κόστισε στο πανεπιστήμιο 241.824 ευρώ και εκπονήθηκε χωρίς φυσικά οι μηχανικοί να έχουν πρόσβαση μέσα στο χώρο.

Να σημειωθεί εδώ ότι το πανεπιστήμιο έχει ήδη αγοράσει το 2011 από την «ΟΤΕ Ακίνητα Α.Ε.» οικόπεδο άνω των 5.000 τ.μ. με κόστος 10.500.000 ευρώ(!) στην Κυψέλη. Στο εν λόγω οικόπεδο έχει ανεγερθεί ένα τεράστιο πενταόροφο οικοδόμημα το οποίο είναι σχεδόν έτοιμο για να καλύψει τις στεγαστικές ανάγκες του ΟΠΑ και των καθηγητών του. Τυχαία η αγορά από τον ΟΤΕ με το ‘ευτελές’ ποσό των 10,5 εκατ. ευρώ? Μάλλον όχι, καθώς φαίνεται ότι οι δύο τους (Οτε και Οικ.Παν.Αθηνών) έχουν τις καλύτερες των σχέσεων, αφού σύναψαν συμφωνία πολλών εκατομμυρίων το καλοκαίρι του 2014 για κοινά ερευνητικά προγράμματα με σκοπό την ‘ανάπτυξη της χώρας’. Μάλλον καλύτερα την ανάπτυξη του ομίλου Οτε, ο οποίος κερδίζει εξειδικευμένη και φυσικά απλήρωτη εργασία (αφού οι φοιτητές που συμμετέχουν δεν παίρνουν μισθό αλλά ‘καλό βιογραφικό’) και το ΟΠΑ κερδίζει εκατομμύρια ευρώ, μέρος των οποίων φανταζόμαστε και σε ποιων τις τσέπες πηγαίνουν.

Επίσης, τον Φεβρουάριο του 2015 το ΟΠΑ εξέφρασε ενδιαφέρον για αγορά και άλλου κτιρίου μέχρι 5.000 τ.μ. για την κάλυψη των αναγκών του. Φαίνεται ότι το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών αφήνει στην άκρη το ακαδημαϊκό του έργο, μπαίνει δυναμικά στη μπίζνα του real estate αλλά και ξεκινάει τα ‘deals’ με μεγάλες εταιρίες. Όλα αυτά γίνονται, όπως λένε, διότι κόπτονται για την αποκατάσταση των φοιτητών τους και την ευημερία τους. Όμως, ούτε ένα ευρώ δεν έχει ξοδευτεί π.χ. για τις εστίες. Απ’ ότι φαίνεται οι φοιτητικές παρατάξεις έχουν μεγαλύτερη ανάγκη από στέγη. Σε μια περίοδο που, στα υπόλοιπα πανεπιστήμια, τα ερευνητικά προγράμματα κόβονται και τα κονδύλια του ΕΣΠΑ χρησιμοποιούνται μέχρι και για να πληρωθούν οι συντάξεις, η επιλογή του ΟΠΑ για οικοδομικές εργασίες και μάλιστα μέσω διεθνή διαγωνισμού, φαντάζει από άτοπη έως και ύποπτη. Γιατί ‘είναι πολλά τα λεφτά Άρη’.

Η κατάληψη Βανκούβερ Απαρτμάν, για δεύτερη φορά, αντιμετωπίζει το «ενδιαφέρον» του «ιδιοκτήτη» ΟΠΑ, το οποίο το 2006 είχε προσπαθήσει, ανεπιτυχώς, να διώξει τους καταληψίες από το κτίριο με πρόφαση τη δομική αστάθειά του βασιζόμενη σε μια άλλη μελέτη ‘ακριβείας’, η οποία και αυτή είχε πληρωθεί αδρά. Συγκεκριμένα, τότε η επαφή των μηχανικών με το χώρο δεν κράτησε πάνω από μια μέρα και ουσιαστικά αυτό που έκαναν ήταν να σκάψουν τα θεμέλια και να φύγουν, με αποτέλεσμα οι ίδιοι οι καταληψίες να καλύψουν τη ζημιά που είχε υποστεί το ισόγειο. Τότε, με την άμεση κινητοποίηση των καταληψιών αλλά και αλληλέγγυου κόσμου, μπλόκαρε η οποιαδήποτε προσπάθεια για εκκένωση, κατεδάφιση και επιτυχία των σχεδίων του πανεπιστημίου.

Η κατάληψη υπάρχει ως στεγαστικό εγχείρημα από τον Ιούνιο του 2005, αρχικά στον δεύτερο όροφο. Σταδιακά καταλήφθηκε το μεγαλύτερο μέρος του κτιρίου, με την θεατρική ομάδα της ΑΣΟΕΕ να παραμένει και να λειτουργεί μέχρι και σήμερα στον κατειλημμένο χώρο. Από τον Ιανουάριο του 2015 η κατάληψη, πέρα από στεγαστικό εγχείρημα, δρα πολιτικά και ανοιχτά αποτελώντας κομμάτι του αναρχικού/αντιεξουσιαστικού χώρου. Έχουμε επιλέξει να συμμετέχουμε στο συντονισμό αλληλέγγυων του κέντρου της Αθήνας για τους μετανάστες/στριες, ο οποίος παρεμβαίνει από το Σεπτέμβριο στην πλ.Βικτωρίας και πέριξ. Ενδεικτικά, έχουν πραγματοποιηθεί στην περιοχή μικροφωνικές παρεμβάσεις, αντιφασιστικές συγκεντρώσεις απέναντι στις φασιστομαζώξεις «αγανακτισμένων κατοίκων», παιδικές εκδηλώσεις, συλλογή τροφίμων, ρούχων και φαρμάκων για τους χιλιάδες των μεταναστών που φτάνουν καθημερινά στην πλατεία. Επίσης, με τη δημιουργία δομής σίτισης η οποία φιλοξενείται στην κατάληψη, 4 φορές την εβδομάδα πραγματοποιείται μαγείρεμα και διανομή φαγητού στην πλ. Βικτωρίας από το συντονισμό. Έχουμε επιλέξει να στηρίξουμε το ταμείο αλληλεγγύης φυλακισμένων και διωκόμενων αγωνιστών, κάνοντας καφενεία οικονομικής ενίσχυσης στο χώρο της κατάληψης. Έχουν φιλοξενηθεί εκδηλώσεις οικονομικής ενίσχυσης για το δικαστήριο των συλληφθέντων της πορείας της 6ης Δεκέμβρη 2014, το δικαστήριο του μετανάστη Ουαλίντ Τάλεμπ ο οποίος βασανίστηκε από τα αφεντικά του, τη δίκη της επαναστατικής οργάνωσης ‘Επαναστατικός Αγώνας’ και των συντρόφων που διώκονται για την υπόθεση αυτή. Έχουμε επιλέξει να σταθούμε δίπλα σε ανθρώπους που μάχονται για ένα κόσμο ελευθερίας, ισότητας, σεβασμού, αξιοπρέπειας και διώκονται γι΄ αυτό. Στηρίζουμε τις επιλογές μας και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε. Γιατί η έμπρακτη αλληλεγγύη είναι το όπλο μας.

Μένουμε και υπάρχουμε σε ένα κατειλημμένο κτίριο, αρνούμενοι να αναθέσουμε τις ζωές μας σ΄ αυτούς που τις καταπιέζουν. Για εμάς οι καταλήψεις είναι χώροι δημιουργίας και έκφρασης, αντίστασης και αγώνα, είτε ως στεγαστικά εγχειρήματα που σκοπό έχουν να αποδομήσουν κάθε έννοια ιδιοκτησίας, είτε ως κοινωνικοί χώροι. Χώροι μέσα στους οποίους οι επιθυμίες γίνονται πράξη με σχέσεις συντροφικότητας, αλληλεγγύης και ισότητας. Λειτουργώντας συλλογικά, αντί-ιεραρχικά, οριζόντια και αυτοοργανωμένα ο κόσμος που επιλέγει να βρεθεί μέσα σε αυτούς πραγματώνει μια ζωή στηριζόμενη στην αξιοπρέπεια, χωρίς αφέντες και δούλους.

 

Κάτω τα ξερά σας από την κατάληψη Βανκούβερ Απαρτμάν.

10, 100, 1000άδες καταλήψεις

 

 

Αυτοδιαχειριζόμενο στέκι στην κατάληψη Βανκούβερ Απαρτμάν