Για τις τελευταίες παρεμβάσεις αλληλεγγύης στην κατάληψη Βανκούβερ Απαρτμάν

Μετά από μια σειρά παρεμβάσεων από ένα σημαντικό κομμάτι του κινήματος, που πραγματοποιήθηκαν ως ένδειξη αλληλεγγύης στην κατάληψη Βανκούβερ Απαρτμάν (πορεία γειτονίας με παρεμβάσεις στις εταιρείες που ανέλαβαν την ανακατασκευή του κτηρίου, κατάληψη στη Γ.Γ. Νέας Γενιάς και συχνές επισκέψεις – παρεμβάσεις στην ΑΣΟΕΕ, στον πρύτανη Γιακουμάκη αλλά και άλλες), το καλοκαίρι του ’16 δημοσιεύεται ένα κείμενο από την εταιρία ΠΕΤΚΑ (μια απ’ τις δυο της κοινοπραξίας για την υλοποίηση του έργου) στο οποίο αναφέρει πως “[..]Μετά την αποκάλυψη ότι το κτίριο τελεί υπό κατάληψη από αντιεξουσιαστικές ομάδες επί έντεκα(11) συναπτά χρόνια, έχουμε ήδη αναφέρει στις αρμόδιες υπηρεσίες του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών ότι δεν πρόκειται να ξεκινήσουμε εργασίες είτε με ειρηνικό τρόπο είτε δια καταναγκασμού.”. Προκειμένου λοιπόν να μάθουμε τις πραγματικές διαθέσεις της εταιρείας και αν τελικά όντως κάνει πίσω σε σχέση με την υλοποίηση του έργου, στις 13/10 έγινε μια “επίσκεψη” στα γραφεία της εταιρείας με σκοπό την αποσαφήνιση της ανακοίνωσης αυτής. Η εταιρία παραδέχτηκε πως θέλει να υποχωρήσει αφού υπάρχει κατάληψη και πως εξαπατήθηκε από τον πρύτανη και το Ο.Π.Α., αφού δεν τους κοινοποίησαν το γεγονός αυτό πριν το διαγωνισμό. Γιατί όμως συνέχισαν τις προσφορές μετά την ακύρωση της διαδικασίας έπειτα από παρέμβαση συντρόφων και αφού ήταν πλέον ξεκάθαρο πως η παρέμβαση έγινε από αλληλέγγυους στην κατάληψη; Το Ο.Π.Α., λέει, τους εξαπάτησε και πάλι, λέγοντας τους ότι “5-10 φοιτητές ασχολούνται με αυτό και θα είναι εύκολο να τους ψήσουμε να βγουν, προσφέροντας τους άλλο χώρο για να βολευτούν και να βάλουν τα πράγματα τους”! Το συμπέρασμα της “επίσκεψης” ήταν πως η συγκεκριμένη εταιρία θέλει (ή τουλάχιστον έτσι λέει) να απεμπλακεί από τον διαγωνισμό και την ανακατασκευή.

Σε δεύτερο χρόνο αποφασίζεται να γίνει μια παρέμβαση στον πρύτανη Γιακουμάκη, σε συνδυασμό με μια μικροφωνική ενημέρωσης στο κτήριο της ΑΣΟΕΕ. Όντως στις 2/11 ομάδα περίπου δεκαπέντε ατόμων μπαίνει στην ΑΣΟΕΕ, στήνει μικροφωνική στο προαύλιο ενώ ταυτόχρονα μοιράζονται κείμενα στους φοιτητές και τους περαστικούς, πραγματοποιείται αφισοκόλληση σε όλο το πανεπιστήμιο, γράφονται συνθήματα αλληλεγγύης στην κατάληψη, πετιούνται εκατοντάδες τρικάκια και κρεμιέται στην πρόσοψη γιγαντοπανό. Το περιεχόμενο της αφίσας αλλά και του πανό αφορά προσωπικά τον πρύτανη με σκοπό την διαπόμπευση του στο ίδιο του το “μαγαζί”. Σε αυτό το κλίμα στοχοποίησής του, ομάδα συντρόφων διακόπτει τη συνεδρίαση της συγκλήτου που λαμβάνει χώρα την ίδια στιγμή και σε έντονο ύφος κάνει ξεκάθαρο στον Γιακουμάκη και στους αυλικούς του, ότι εάν δεν παγώσει η διαδικασία ανακατασκευής του κτηρίου η οποία συνδέεται άμεσα εκ των πραγμάτων με μια επερχόμενη εκκένωση της κατάληψης, εκείνος θα θεωρηθεί προσωπικά υπεύθυνος με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Σκοπός της παρέμβασης δεν ήταν ο διάλογος με τη σύγκλητο, τον πρύτανη η οποιονδήποτε μας υποχρεώνει σε ένα καθεστώς συνεχούς επιφυλακής και μας φέρνει ολοένα και πιο κοντά στο να αντιμετωπίσουμε μια κρατική κατασταλτική επιχείρηση. Σκοπός ήταν το ξεκαθάρισμα από την πλευρά μας πως η Βανκούβερ Απαρτμάν είναι κομμάτι του κινήματος και τα πολιτικά υποκείμενα που είτε δραστηριοποιούνται σε αυτήν είτε στέκονται αλληλέγγυα δίπλα της δεν θα αφήσουν κανένα κομματόσκυλο, κανέναν διοικητικό, κανέναν καρεκλοκένταυρο και κανέναν εξουσιαστή να βουτήξει το δάχτυλο στο μέλι του deal που προσπαθούν και κόπτονται να στήσουν. Εκεί που εκείνοι βλέπουν ένα “φιλέτο”, μια κερδοφόρα υπόθεση real-estate, αλλοτριωμένοι και κερδοσκόποι με το μανδύα των ακαδημαϊκών, εμείς ως πολιτικά υποκείμενα την κατάληψη Βανκούβερ Απαρτμάν την αντιμετωπίζουμε ως πραγματικά έχει. Δηλαδή ως ένα ζωντανό κύτταρο που προτάσσει έμπρακτα την αυτοοργάνωση, την αλληλεγγύη και την αντιιεραρχία, το οποίο ορθώνεται στο κέντρο μιας μητρόπολης που θρέφει τη μιζέρια, τις εξουσιαστικές σχέσεις και συμπεριφορές, την αγάπη προς το κέρδος και το μίσος απέναντι σε όποιον αντιστέκεται. Ας καταλάβουν επιτέλους ότι δεν θα πατήσουν το πόδι τους στο σπίτι μας. Ένα σπίτι πάντα ανοιχτό στον κόσμο του αγώνα, ένα σπίτι που αποτελεί στέγη για εκείνους που έχουν ανάγκη και όχι ένα σπίτι για αυτούς που έχουν το κεφάλαιο να το αποκτήσουν.
ΝΑ ΜΠΟΥΜΕ ΣΤΑ ΑΔΕΙΑ ΣΠΙΤΙΑ
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΖΟΜΕΝΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ

 

Υ.Γ. Όταν κάποιος γνωρίζει πως έχει δίκαιο, συνήθως δεν χάνει το θάρρος της άποψής του, έστω και αν βρίσκεται μπροστά σε δύσκολες καταστάσεις που εμπεριέχουν “ύβρεις και απειλές”. Ο πρύτανης Γιακουμάκης, σαν γνήσιος πασόκος καρεκλοκένταυρος, έκανε αυτό που έχουν κάνει κατά καιρούς και άλλοι “σύντροφοί” του από το κόμμα. Προτίμησε να κρυφτεί τρεμάμενος πίσω από τους συγκλητικούς και την έδρα. Του συνιστούμε να ξεχάσει τις πρακτικές που του μάθανε στο ΠΑΣΟΚ και στις διοικητικές και κυβερνητικές θέσεις που έχει κατά καιρούς αναλάβει. Όσο και να κρύβεται πίσω από τους αυλικούς του και απ’ τα τραπέζια της συγκλήτου, ας γνωρίζει πως ο κόσμος έχει μνήμη και συνείδηση, άγνωστες λέξεις για τον ίδιο. Αυτά που ήξερε λοιπόν να τα ξεχάσει.

Κατάληψη Βανκούβερ Απαρτμάν

Δεκέμβριος 2016

 

14958478_1298894910123348_1638385862_n %cf%87%cf%89%cf%81%ce%af%cf%82-%cf%84%ce%af%cf%84%ce%bb%ce%bf 14971171_1298894873456685_1380428254_n 14914535_1298894810123358_675598385_n 14937038_1298894876790018_1370843027_n