Μικροφωνική αλληλεγγύης στις καταλήψεις-Παρασκευή 28/7 στις 18:00 στην κατάληψη Βανκούβερ Απαρτμάν

Οι καταλήψεις ενοχλούν

Στην οδό Δεριγνύ 1 βρίσκεται ένα διατηρητέο κτήρι­­ο το οποίο τελεί υπό κατάληψη τα τελευταία 12 χρόνια, η κατάληψη Βανκούβερ Απαρτμάν. Το συγκεκριμένο κτήριο απέκτησε ζωή όταν καταλήφθηκε το 2005, όπου σταδιακά, μέσα από αυτόοργανωμένες (χωρίς ανάθεση κ ενάντια στη «φιλοσοφία» του κέρδους) και οριζόντιες διαδικασίες, παίρνει συλλογικές αποφάσεις ομόφωνα μέσω μιας συνέλευσης. Μακριά από δημοκρατικά ρουσφέτια και συσπείρωσης της μάζας ενάντια στη μειοψηφία, λειτουργεί με βάση τον αλληλοσεβασμό και δρα ενάντια σε κάθε τι και όποιον θέλει να μας εξουσιάσει.

…τους φασίστες & το παρακράτος

Ξημερώματα Κυριακής 23/07, η κατάληψη Βανκούβερ Απαρτμάν δέχτηκε εμπρηστική επίθεση με γκαζάκια από φασίστες. Την ώρα της επίθεσης, είχε μόλις τελειώσει ανακοινωμένο καφενείο και στο χώρο της αυλής βρισκόταν ακόμα κόσμος. Από την επίθεσή τους δεν προκλήθηκαν ζημιές στο κτήριο ή τραυματισμοί συντρόφων. Το γεγονός ότι οι φασίστες επέλεξαν να έρθουν βράδυ που υπήρχε σε εξέλιξη ανακοινωμένη εκδήλωση, δείχνει από μεριάς τους προσπάθεια αναβάθμισης της δράσης τους αλλά και επίδειξη δύναμης. Έλα όμως που τα πράγματα δεν πήγαν ακριβώς έτσι όπως τα ήθελαν… Μετά την επίθεση, οι φασίστες κυνηγήθηκαν από συντρόφους και συντρόφισσες και πήραν μια πρώτη απάντηση καθώς προσπαθούσαν να τραπούν σε φυγή.

…την εκάστοτε κυβέρνηση & τους «νόμιμους και θέσμιους ιδιοκτήτες»

Την ίδια στιγμή, καταλήψεις ανά τον ελλαδικό χώρο δέχονται ή απειλούνται με καταστολή από το κράτος, το οποίο προφασιζόμενο την ανάπτυξη, τη νομιμότητα και την ευημερία της κοινωνίας, θέλει να καταστείλει ό,τι το απειλεί.

Από τη Λάρισα, όπου μετά την εκκένωση της κατάληψης Barricada, η κατάληψη Ντουγρού απειλείται από τον «ιδιοκτήτη» και τις κτηματομεσιτικές εταιρίες που μιλάνε για «αξιοποίηση» ακινήτων, μέχρι το Κουκάκι και την κατάληψη Ματρόζου 45 που και αυτή απειλείται με «αξιοποίηση», το κέντρο της Αθήνας και την κατειλημμένη γειτονιά των Προσφυγικών, το Χαϊδάρι και την κατάληψη Παπουτσάδικο, τη Θεσσαλονίκη και την κατάληψη Mundo Nuevo το κράτος προσπαθεί διακαώς να απαλλαγεί από τις καταλήψεις.

Πρόσφατο παράδειγμα η εκκένωση της Βίλας Ζωγράφου, που όπως λένε έγινε με σκοπό να δοθεί ο χώρος στους δημότες. Στην πραγματικότητα το μόνο που θέλουν είναι να τη χρησιμοποιήσουν για ό,τι ανάγκη προκύψει και συμφέρει την εκάστοτε δημοτική αρχή(από πάρκινγκ, μέχρι εμπορικό κέντρο ή ωδείο).

Καταλήψεις που έχουν «ιδιοκτήτες» πανεπιστήμια, δεν θα μπορούσαν να λείπουν από τη λίστα. Η κατάληψη Rosa Nera στα Χανιά απειλείται με εκκένωση, καθώς εταιρία έχει έρθει σε συμφωνία εκατομμυρίων με το πανεπιστήμιο Κρήτης. Φιλοδοξούν λέει, να τη μετατρέψουν σε τουριστικό θέρετρο(λες και η Κρήτη έχει λίγα) και θέλουν να πείσουν ότι όλο αυτό γίνεται για το καλό του τόπου και όχι της τσέπης τους. Αυτό όμως που ισχύει σε αυτές τις περιπτώσεις είναι ότι η τοπική κοινωνία θα αγναντεύει το ξενοδοχείο από μακριά ή θα δουλεύει σ’ αυτό ατελείωτα ωράρια και με μισθούς πείνας. Άλλωστε, αυτό που προωθεί η βιομηχανία του τουρισμού είναι η αισχρή εκμετάλλευση των εργαζομένων στο όνομα της «ανάπτυξης» και του κέρδους.

Η κατάληψη Τερμίτα στο Βόλο απειλείται από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το οποίο θέλει να «αξιοποιήσει» την περιουσία του παίρνοντας δάνειο εκατομμύριων, αξιώνοντας έτσι την ανέγερση 2 κτηρίων στη θέση της κατάληψης για να αναβαθμίσει όπως λέει τις εγκαταστάσεις του. Αυτό που δε λέει όμως είναι πως μέσα σε αυτές τις πανεπιστημιακές αίθουσες ψάχνουν να βρουν φοιτητές-εργάτες που θα δουλεύουν τσάμπα σε ερευνητικά προγράμματα με αντάλλαγμα την εμπειρία και τους καλούς βαθμούς, ενώ οι υπεύθυνοι καθηγητάδες, πρυτάνεις και σια θα γεμίζουν τις τσέπες τους.

Οι καταλήψεις ενοχλούν γιατί απειλούν την κατεστημένη πραγματικότητα του ανταγωνισμού, του κέρδους κ των διαχωρισμών.

Όσο υπάρχουν καταλήψεις και άνθρωποι που αντιστέκονται με όλα τα μέσα στο κράτος, το κεφάλαιο και τα παρακρατικά τσιράκια τους τόσο θα εντείνεται και η προσπάθεια εξόντωσής τους.

Όπως έχουμε ξαναπεί εμείς εδώ είμαστε, εδώ μένουμε, εδώ λειτουργούμε.
Θα υπερασπιστούμε τους χώρους μας με όλους τους τρόπους.

ΚΑΤΩ ΤΑ ΞΕΡΑ ΣΑΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ

ΤΣΑΚΙΣΤΕ ΤΟΥΣ ΦΑΣΙΣΤΕΣ ΣΕ ΚΑΘΕ ΓΕΙΤΟΝΙΑ

 

Καλούμε σε μικροφωνική αλληλεγγύης στις καταλήψεις,

Παρασκευή 28/07 και ώρα 6 μ.μ. στην κατάληψη Βανκούβερ Απαρτμάν, Μαυροματαίων κ Δεριγνύ 1.

Κατάληψη Βανκούβερ Απαρτμάν / Ιούλιος ‘17