Ενημέρωση σχετικά με τις πρόσφατες δράσεις αλληλεγγύης στην κατάληψη Βανκούβερ Απαρτμάν

Με αφορμή την απειλή εκκένωσης που δέχεται η κατάληψη Βανκούβερ Απαρτμάν από την πρυτανεία του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους εργολάβους-κοράκια, πραγματοποιήθηκαν το προηγούμενο διάστημα οι εξής δράσεις αλληλεγγύης:

Την τρίτη 9/02 μαζί με περίπου 30 αλληλέγγυους/ες συντρόφους/ισσες έγινε παρέμβαση μέσα στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών με σπρέι, τρικάκια και κείμενα καθώς και διακοπή της καθιερωμένης γιορτούλας της κοπής της πίτας, όπου ήταν σε εξέλιξη μέσα στο αμφιθέατρο Αντωνιάδου. Εκεί διαβάστηκε το κείμενο του στεκιού, παρόντων όλων των καθηγητάδων, του κοσμήτορα Κακούρου και του πρύτανη Γιακουμάκη.

(Αποχωρώντας από την αίθουσα ακούσαμε το παραλήρημα πως τα πανεπιστήμια είναι απροστάτευτα, χωρίς ασφάλεια και πως πολύ κινδυνεύουν σε μια αίθουσα χωρίς έξοδο κινδύνου, από παρεμβάσεις σαν κ αυτή (!) . Φυσικά αυτό δεν έμεινε αναπάντητο με τον αλληλέγγυο κόσμο να επιστρέφει στο αμφιθέατρο ζητώντας να ξεκαθαρίσουν την θέση τους, για να μας «καθησυχάσουν»-διασκεδάσουν λέγοντας ότι δεν μιλάνε για τη συγκεκριμένη παρέμβαση και άλλες τέτοιες πολύ «γενναίες» δικαιολογίες… )

Την πέμπτη 11/02 πραγματοποιήθηκε πορεία αλληλεγγύης στην κατάληψη. Πλαισιώθηκε από περίπου 250 αλληλέγγυους/ες και με αφετηρία τη Βανκούβερ, κινήθηκε στη γειτονιά, περνώντας από κτίρια ιδιοκτησίας του ΟΠΑ, για να καταλήξει και πάλι στην κατάληψη. Η πορεία ήταν δυναμική, πετάχτηκαν τρικάκια και έγινε μοίρασμα κειμένων στη γειτονιά, ενώ με σπρέι γράφτηκε όλη η διαδρομή, ειδικά οι μίζεροι ογκόλιθοι ιδιοκτησίας ΟΠΑ. Επίσης έγινε στάση στην πλ. Βικτωρίας, μέρος στο οποίο καθημερινά φτάνουν χιλιάδες εξαθλιωμένοι μετανάστες/ριες και μέρος όπου και μέσα από τη δομή σίτισης που φιλοξενείται στην κατάληψη, ο αλληλέγγυος κόσμος και οι συλλογικότητες του «Συντονισμού αλληλέγγυων στους μετανάστες/ριες από τις περιοχές του κέντρου της Αθήνας» δρούν δυναμικά είτε για διανομή ζεστού φαγητού, είτε για την πραγματοποίηση εκδηλώσεων πάνω στην πλατεία παρέα με τους μετανάστες/ριες , είτε για τη θεμελίωση αναχωμάτων απέναντι σε αγανακτισμένους κατοίκους και φασιστοεπιτροπές.

Την τρίτη 16/02 και ημέρα καταθέσεων των προσφορών για το έργο της ανακατασκευής, καλέστηκε μικροφωνική συγκέντρωση στον προαύλιο χώρο του ΟΠΑ επί της Πατησιών, όπου κρεμάστηκαν πανό κ μοιράστηκαν κείμενα σχετικά με την επιθυμία καταστολής της κατάληψης από την πρυτανεία.

Την ίδια μέρα, αλληλέγγυος κόσμος έκανε παρέμβαση στο διαγωνισμό, όπου «η διαδικασία ήταν φιλοξενούμενη σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών» και «ομάδα αγνώστων εισέβαλε στο χώρο διεξαγωγής του διαγωνισμού και υφάρπαξε κατατεθείσες προσφορές» όπως μας ενημέρωσε η ανακοίνωση της πρυτανείας. Η ίδια ανακοίνωση κάνει λόγο για ένα ΟΠΑ το οποίο «ασφυκτιά λόγω περιορισμένων κτηριακών υποδομών». Η ασφυξία του πανεπιστημίου έχει επέλθει προφανώς διότι δεν του φτάνει το κύριο κτίριο, ενός οικοδομικού τετραγώνου, της οδού Πατησίων, το καινούριο 5όροφο κτίριο 5.000 τ.μ. στην Σπετσών, τα γραφεία στην Κεφαλληνίας, στην Ευελπίδων, στην Πατησίων, στη Δεριγνύ, στην Κοδριγκτώνος κ.ά. Και φυσικά το πανεπιστήμιο θα πάρει επιτέλους ανάσα με την ανακατασκευή του Βανκούβερ. Θα περίμενε κανείς να βρούν μια καλύτερη δικαιολογία, όντας και ‘μορφωμένοι’ άνθρωποι… Άλλα όπως ειπώθηκε και σε προηγούμενο κείμενο, ‘είναι πολλά τα λεφτά Άρη’. Για την ακρίβεια 2,8 εκατομμύρια ευρώ.

Όσο για το ότι «αποτελεί πρώτη προτεραιότητα του Ιδρύματος η αξιοποίηση των κτηριακών του υποδομών για τις ακαδημαϊκές ανάγκες των μελών της κοινότητας του» έχουμε να πούμε ότι είναι αστείο ένα πανεπιστήμιο να βάζει σαν πρώτη προτεραιότητα την αξιοποίηση κτηριακών υποδομών και όχι (έστω κ για τους τύπους) τη ‘μόρφωση’. Είναι αστείο να μιλάει για ακαδημαϊκές ανάγκες, τη στιγμή που θέλει να στεγάσει γραφεία φοιτητικών παρατάξεων στο Βανκούβερ. Είναι αστείο να μιλάει για κοινότητα, αφού το μόνο που κάνει είναι να εκμεταλλεύεται τα μέλη της προωθώντας την εργαλειακή τους χρήση μέσω deals με ομίλους επιχειρήσεων και μεγαλοεταιρίες (βλ. π.χ. περίπτωση ΟΤΕ και τους φοιτητές που δουλεύουν τσάμπα σε εργαστήρια μπας και πάρουν super βιογραφικό).
Θα το ξαναπούμε. Οι καταλήψεις είναι χώροι δημιουργίας και ελεύθερης έκφρασης. Χώροι που λειτουργούν συλλογικά, αντί-ιεραρχικά, οριζόντια και αυτοοργανωμένα μέσα από σχέσεις συντροφικότητας, αλληλεγγύης και ισότητας. Χώροι που διαχρονικά αποτέλεσαν κέντρα αγώνα σε περιόδους κοινωνικών αναταραχών δίνοντας τη δυνατότητα στα αγωνιζόμενα κομμάτια να συσπειρωθούν και να δράσουν. Χώροι που έγιναν εστίες ζύμωσης και δημιουργίας δομών και υποδομών, προτείνοντας ένα τρόπο ζωής ικανό να απειλήσει τη φαινομενικά ομαλή λειτουργία του συστήματος. Τέτοιοι χώροι είναι ζωτικής σημασίας για εμάς, κατανοούμε πολύ καλά το λόγο που βρίσκονται στο στόχαστρο κράτους κ παρακράτους και δεν θα αφήσουμε να κατασταλούν χωρίς αγώνες.

 

Θα μας βρίσκετε μπροστά σας.

Στεκόμαστε διαμετρικά απέναντί από την κοινωνία-θηριωδία σας.

Η αλληλεγγύη είναι το όπλο μας.

Κάτω τα ξερά σας από την κατάληψη                           Βανκούβερ Απαρτμάν

 

Υ.Γ. Χαιρετάμε συντροφικά όλο τον κόσμο που στάθηκε από την πρώτη στιγμή και στέκεται, δίπλα μας αλληλέγγυος.

 

Αυτοδιαχειριζόμενο στέκι στην κατάληψη Vancouver Apartman